Stik Daging Lembu

Bahan
750 gr daging tanpa tulang
4 camca besar minyak masak
2 camca teh kicap cair
1 camca teh soda bikarbonat
1 biji telur (dipukul)
1 camca besar tepung jagung
1 camca besar gula
1.2 camca garam
1 camca teh serbuk perasa
2 camca besar kicap cair
½ camca teh kicap hitam
1 camca besar saos tiram
1 camca besar gula
½ camca teh minyak bijan
½ cawan air rebusan
1 camca besar tepung jagung
2 camca besar air (tepung jagung digaul hingga rata)
Garam dan lada secukupnya

Cara membuat
Potong daging kepada ketulan yang besar (tebal lebih kurang 3 mm)

Bahagian belakang pisau agar menjadi lembut

Perapkan daging dengan bahan perasa. Biarkan selama 2 jam

Pijarkan minyak dalam kuali

Gorengkan daging hingga kuning keperang-perangan di kedua-dua belah

Angkat dan aturkan dalam pinggan

Masukkan kesemua bahan saos kecuali campuran tepung jagung ke dalam periuk

Biarkan mendidih

Tambahkan campuran tepung jagung untuk memekatkannya

Tuangkan saos ke atas daging dan hidangkan panas-panas

Sumber: http://www.geocities.com
Cara Pasang Tali Layangan agar Manteng di Udara
Topeng Monyet
Keraton Surosowan

Archive