Bahan
1 biji kelapa diambil 2 cawan pati santan (pekat)
5 ulas bawang merah
1 sudu besar ciliboh
1 keping asam gelugur
1 cm halia
2 ulas bawang putih
4 sudu kacang goreng ditumbuk halus
1 sudu tepung jagung dibancuh dengan ¼ cawan air
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Cara membuat
Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk lumat, masukkan ke dalam periuk bersama pati santan, ciliboh, asam gelugur, garam serta gula secukup rasa
Masak sehingga mendidih, kemudian masukkan kacang goreng yang ditumbuk halus serta tepung jagung yang telah dibancuh
Kacau sehingga pekat
Kemudian bolehlah diangkat
Ayam yang hampir masak dalam alumunium foil tadi dibuka balutannya dan dimasukkan kuas yang baru disediakan ini
Sediakan satu dulang atau loyang pembakar
Masukkan ayam yang berada dalam aluminium foil ke dalam loyang pembakar
Bakar dalam ketuhar sehingga kelihatan hampir kering
Keluarkan dari ketuhan untuk dihidangkan
Sumber: http://www.geocities.com