1 ekor ayam – 1,5 kg
300 gr ubi kentang
20 ulas bawang merah (ditumbuk kasar)
6 camca beser serbuk lada
1 camca the serbuk kunyit
3 camca besar air
1 camca besar garam
2 camca the serbuk perasa
1 tangkai daun kari
1 biji kelapa parut
4 cawan air
4 camca besar minyak masak
Cara membuat
Potong ayam sederhana besar
Rebus ubi kentang dengan kulitnya sekali hingga masak
Buang kulit dan potong aga besar
Perah kepala parut bagi mendapatkan santan
Tambahkan air dan perah sekali lagi untuk santan cair
Pijarkan minyak
Goreng bawang merah hingga perang
Tambahkan campuran lada dan tumis hingga naik bau
Masukkan ayam dan 1 camca pati santan
Goreng selama 1-2 menit
Masukkan santan cair dan daun kari dan biarkan mendidih
Didihkan perlahan-lahan untuk kira-kira 25-30 menit sehingga ayam menjadi empuk
Kacau sekali sekala
Masukkan ubi kentang, pati santan yang selebihnya, garam serta serbu perasa dan biarkan
mendidihSendukkan keluar dan hidangkan panas-panas bersama nasi putih
Sumber: http://www.geocities.com