Kuah Percik

Bahan
1 biji kelapa diambil 2 cawan pati santan (pekat)
5 ulas bawang merah
1 sudu besar ciliboh
1 keping asam gelugur
1 cm halia
2 ulas bawang putih
4 sudu kacang goreng ditumbuk halus
1 sudu tepung jagung dibancuh dengan ¼ cawan air
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Cara membuat
Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk lumat, masukkan ke dalam periuk bersama pati santan, ciliboh, asam gelugur, garam serta gula secukup rasa

Masak sehingga mendidih, kemudian masukkan kacang goreng yang ditumbuk halus serta tepung jagung yang telah dibancuh

Kacau sehingga pekat

Kemudian bolehlah diangkat

Ayam yang hampir masak dalam alumunium foil tadi dibuka balutannya dan dimasukkan kuas yang baru disediakan ini

Sediakan satu dulang atau loyang pembakar

Masukkan ayam yang berada dalam aluminium foil ke dalam loyang pembakar
Bakar dalam ketuhar sehingga kelihatan hampir kering

Keluarkan dari ketuhan untuk dihidangkan

Sumber: http://www.geocities.com
Cara Pasang Tali Layangan agar Manteng di Udara
Topeng Monyet
Keraton Surosowan

Archive