Kari Ayam Kentang

Bahan
1 ekor ayam – 1,5 kg
300 gr ubi kentang
20 ulas bawang merah (ditumbuk kasar)
6 camca beser serbuk lada
1 camca the serbuk kunyit
3 camca besar air
1 camca besar garam
2 camca the serbuk perasa
1 tangkai daun kari
1 biji kelapa parut
4 cawan air
4 camca besar minyak masak

Cara membuat
Potong ayam sederhana besar

Rebus ubi kentang dengan kulitnya sekali hingga masak

Buang kulit dan potong aga besar

Perah kepala parut bagi mendapatkan santan

Tambahkan air dan perah sekali lagi untuk santan cair

Pijarkan minyak

Goreng bawang merah hingga perang

Tambahkan campuran lada dan tumis hingga naik bau

Masukkan ayam dan 1 camca pati santan

Goreng selama 1-2 menit

Masukkan santan cair dan daun kari dan biarkan mendidih

Didihkan perlahan-lahan untuk kira-kira 25-30 menit sehingga ayam menjadi empuk

Kacau sekali sekala

Masukkan ubi kentang, pati santan yang selebihnya, garam serta serbu perasa dan biarkan
mendidih

Sendukkan keluar dan hidangkan panas-panas bersama nasi putih

Sumber: http://www.geocities.com
Cara Pasang Tali Layangan agar Manteng di Udara
Topeng Monyet
Keraton Surosowan

Archive