Rendang Sri Abadi

Bahan
1 kg daging lembu
2 biji kelapa diambil 8 cawam pati santannya
¼ biji kelapa dijadikan kerisik
20 biji cili api
2 cm lengkuas
5 batang serai
4 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
3 cm kunyit hidup
1 cm halia
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara membuat
Daging lembu dipotong kecil (lebih kurang 2 cm x 2 cm), dibasuh bersih dan ditoaskan airnya

Cili api, lengkuas, halia, kunyit dan 2 batang serai digiling sehingga lumat

Masukkan santan ke dalam periuk bersama bahan-bahan yang telah digiling tadi

Masukkan daging, 3 batang serai, daun kunyit dan daun limau parut, biaskan mendidih sambil dikacau sekali sekala

Sesudah mendidih masukkan kerisik, garam dan serbuk perasa dikacau sehingga rata

Sesuaikan rasanya

Masak sehingga hampir kering

Sesudah itu bolehlah diangkat dan dihidangkan

Sumber: http://www.geocities.com
Cara Pasang Tali Layangan agar Manteng di Udara
Topeng Monyet
Keraton Surosowan

Archive