1 batang ekor lebu
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 bungkus rempah sup
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 keping kayu manis
Sedikit serbuk lada sulah
2 labu bawang besar
2 biji ubi kentang
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Garam dan serbuk perasa
Cara membuat
Ekor dipotong kecil-kecil dan dibersihkan
Masukkan ke dalam periuk bersama dengan air
Masukkan bawang putih dan halia yang telah diketuk-ketuk, rempah sup, garam
Biarkan ia mendidih
Setelah kelihatan hampir empuk, masukkan ubi kentang
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali
Goreng bunga lawang, cengkih, kayu manis dan buah pelaga
Tuangkan ke dalam periuk yang berisi sup tadi
Bila hampir masak, masukkan bawang besar yang dipotong empat
Masukkan serbuk lada sulah dan serbuk perasa
Taburkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng semasa menghidang
Sumber: http://www.geocities.com
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 bungkus rempah sup
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 keping kayu manis
Sedikit serbuk lada sulah
2 labu bawang besar
2 biji ubi kentang
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Garam dan serbuk perasa
Cara membuat
Ekor dipotong kecil-kecil dan dibersihkan
Masukkan ke dalam periuk bersama dengan air
Masukkan bawang putih dan halia yang telah diketuk-ketuk, rempah sup, garam
Biarkan ia mendidih
Setelah kelihatan hampir empuk, masukkan ubi kentang
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali
Goreng bunga lawang, cengkih, kayu manis dan buah pelaga
Tuangkan ke dalam periuk yang berisi sup tadi
Bila hampir masak, masukkan bawang besar yang dipotong empat
Masukkan serbuk lada sulah dan serbuk perasa
Taburkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng semasa menghidang
Sumber: http://www.geocities.com