Bahan
1 kg laksa basah
4-5 ekor ikan selayang atau kembung – dipanggang tawar
2 biji timun
1 ikat kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
2 biji limau nipis1 biji kelapa diambil santannya
4 camca besar cili giling
Sedikit belacan
Sedikit garam
Cara membuat
Tumbukkan lada hitam, bawang merah bersama isi ikan
Jerangkan santan serta masukkan bahan yang ditumbuk tadi bersama dua keping asam gelugur
Kacau sehingga mendidih
Kacau-kacaukan supaya kuahnya tidak tergental
Masukkan garam dan sesuaikan rasanya barulah diangkat
Semua bahan yang dipotong halus tadi dimasukkan ke dalam satu bekas yang berasingan
Sertakan sekali belacan, garam dan cili giling
Ketika hendak makan barulah tuangkan kuahnya
Sertakan juga dengan bahan-bahan yang telah dipotong tadi
Kalau suka masukkan daun selasih dan tangeh
Sumber: http://www.geocities.com
1 kg laksa basah
4-5 ekor ikan selayang atau kembung – dipanggang tawar
2 biji timun
1 ikat kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
2 biji limau nipis1 biji kelapa diambil santannya
4 camca besar cili giling
Sedikit belacan
Sedikit garam
Cara membuat
Tumbukkan lada hitam, bawang merah bersama isi ikan
Jerangkan santan serta masukkan bahan yang ditumbuk tadi bersama dua keping asam gelugur
Kacau sehingga mendidih
Kacau-kacaukan supaya kuahnya tidak tergental
Masukkan garam dan sesuaikan rasanya barulah diangkat
Semua bahan yang dipotong halus tadi dimasukkan ke dalam satu bekas yang berasingan
Sertakan sekali belacan, garam dan cili giling
Ketika hendak makan barulah tuangkan kuahnya
Sertakan juga dengan bahan-bahan yang telah dipotong tadi
Kalau suka masukkan daun selasih dan tangeh
Sumber: http://www.geocities.com