Bahan
½ buku mentega (125 gr)
1 cawan gula halus
1 cawan pisang raja (dilecek dengan garpu – jangan dimesin)
2 butir telur ayam
2 sudu besar susu cair
2 sudu the esen vanila
1 cawan tepung gandum
1 sudu the baking powder
1 sudu the sodium bicarbonate
½ sudu the garam halus
Cara membuat
Tepung gandum, baking powder, sodium bicarbonate dan garam halus diayak bersama
Pukul mentega dengan gula hingga kembang
Masukkan telur satu persatu dalam adunan gula dan pukul rata
Masukkan pisang lecek ke dalam adunan gula dan gaul rata dengan lembut menggunakan senduk kayu (jangan dimesin)
Masukkan adunan tepung ke dalam adunan gula sedikit demi sedikit dan gaul rata menggunakan senduk kayu
Masukkan susu cair dan esen vanila ke dalam adunan dan gaul rata menggunakan senduk kayu
Masukkan ke dalam acuan yang telah dilengser mentega dan dilapik dengan kertas kalis minyak
Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 C selama 30-40 menit atau sehingga masak
Sumber: http://www.geocities.com
½ buku mentega (125 gr)
1 cawan gula halus
1 cawan pisang raja (dilecek dengan garpu – jangan dimesin)
2 butir telur ayam
2 sudu besar susu cair
2 sudu the esen vanila
1 cawan tepung gandum
1 sudu the baking powder
1 sudu the sodium bicarbonate
½ sudu the garam halus
Cara membuat
Tepung gandum, baking powder, sodium bicarbonate dan garam halus diayak bersama
Pukul mentega dengan gula hingga kembang
Masukkan telur satu persatu dalam adunan gula dan pukul rata
Masukkan pisang lecek ke dalam adunan gula dan gaul rata dengan lembut menggunakan senduk kayu (jangan dimesin)
Masukkan adunan tepung ke dalam adunan gula sedikit demi sedikit dan gaul rata menggunakan senduk kayu
Masukkan susu cair dan esen vanila ke dalam adunan dan gaul rata menggunakan senduk kayu
Masukkan ke dalam acuan yang telah dilengser mentega dan dilapik dengan kertas kalis minyak
Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 C selama 30-40 menit atau sehingga masak
Sumber: http://www.geocities.com