Ayam Masak Merah Menyala

Bahan
600 gr (5 ketul) ayam (peha) – dibuang kulit dan lemak, dilumur dengan
3 gr (1/2 sudu teh) garam kunyit
170 gr (1/2 botol sederhana) sos tomato
150 ml (3/4 cawan) air
10 ml (1 sudu makan) minyak sayuran
10 gr (2 ulas) bawang putih – dihiris
90 gr (1 biji) bawang besar – dihiris
10 gr cili kering – dikisar
10 gr halia
10 gr (2 ulas) bawang putih – dikisar

Bahan Hiasan
2 biji bawang besar
1 biji cili hijai
1 biji lobak merah
½ cawan kacang peas

Cara Membuat
Bakar ayam sehingga separuh masak

Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar yang telah dihiris sehingga warna keemasan

Masukkan cili dan tumiskan sehingga harum

Masukkan halia dan bawang putih yang telah dikisar

Masukkan air dan sos tomato

Masukkan ayam yang telah dibakar, gaul sehingga rata

Bila masak, hiaskan dan hidangkan

Sumber: http://www.geocities.com
Cara Pasang Tali Layangan agar Manteng di Udara
Topeng Monyet
Pijat Susu

Archive