Bahan
600 gr (5 ketul) ayam (peha) – dibuang kulit dan lemak, dilumur dengan
3 gr (1/2 sudu teh) garam kunyit
170 gr (1/2 botol sederhana) sos tomato
150 ml (3/4 cawan) air
10 ml (1 sudu makan) minyak sayuran
10 gr (2 ulas) bawang putih – dihiris
90 gr (1 biji) bawang besar – dihiris
10 gr cili kering – dikisar
10 gr halia
10 gr (2 ulas) bawang putih – dikisar
Bahan Hiasan
2 biji bawang besar
1 biji cili hijai
1 biji lobak merah
½ cawan kacang peas
Cara Membuat
Bakar ayam sehingga separuh masak
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar yang telah dihiris sehingga warna keemasan
Masukkan cili dan tumiskan sehingga harum
Masukkan halia dan bawang putih yang telah dikisar
Masukkan air dan sos tomato
Masukkan ayam yang telah dibakar, gaul sehingga rata
Bila masak, hiaskan dan hidangkan
Sumber: http://www.geocities.com
600 gr (5 ketul) ayam (peha) – dibuang kulit dan lemak, dilumur dengan
3 gr (1/2 sudu teh) garam kunyit
170 gr (1/2 botol sederhana) sos tomato
150 ml (3/4 cawan) air
10 ml (1 sudu makan) minyak sayuran
10 gr (2 ulas) bawang putih – dihiris
90 gr (1 biji) bawang besar – dihiris
10 gr cili kering – dikisar
10 gr halia
10 gr (2 ulas) bawang putih – dikisar
Bahan Hiasan
2 biji bawang besar
1 biji cili hijai
1 biji lobak merah
½ cawan kacang peas
Cara Membuat
Bakar ayam sehingga separuh masak
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar yang telah dihiris sehingga warna keemasan
Masukkan cili dan tumiskan sehingga harum
Masukkan halia dan bawang putih yang telah dikisar
Masukkan air dan sos tomato
Masukkan ayam yang telah dibakar, gaul sehingga rata
Bila masak, hiaskan dan hidangkan
Sumber: http://www.geocities.com