Bahan
6 biji pisang raja atau abu
60 g (6 paras sudu makan) susu tepung penuh krim – dibancuh dalam 200 ml air masak
80 g gula merah
1 helai daun pandang
Sedikit sagu biji – direndam dengan air panas
Cara membuat
Kupas dan potong pisang ¾ inci atau setebal yang dikehendaki
Masukkan susu, pisang, gula dan daun pandan ke dalam periuk
Biarkan hingga mendidih sambil kacau perlahan-lahan
Masak sehingga pisang empuk
Kuah hendaklah sentiasa dikacau perlahan untuk memastikan ia tidak menjadi berkeping-keping
Hidangkan panas atau sejuk
Sumber: http://www.geocities.com
6 biji pisang raja atau abu
60 g (6 paras sudu makan) susu tepung penuh krim – dibancuh dalam 200 ml air masak
80 g gula merah
1 helai daun pandang
Sedikit sagu biji – direndam dengan air panas
Cara membuat
Kupas dan potong pisang ¾ inci atau setebal yang dikehendaki
Masukkan susu, pisang, gula dan daun pandan ke dalam periuk
Biarkan hingga mendidih sambil kacau perlahan-lahan
Masak sehingga pisang empuk
Kuah hendaklah sentiasa dikacau perlahan untuk memastikan ia tidak menjadi berkeping-keping
Hidangkan panas atau sejuk
Sumber: http://www.geocities.com