Kek Lapis Masam Manis

Bahan
200 gr mentega
300 gr telur
150 gr tepung gandum
50 gr gula aising
5 sudu kecil esen vanila
3 gr rempah kek lapis
200 gr kepingan masam-masam manis (haw flakes)

Cara membuat
Campurkan tepung dengan rempah kek

Buah prun dibuang biji dan dibelah tiga

Pukul mentega, telur dan gula hingga kembang dan berkrim

Masukkan tepung, rempah dan esen vanila dan gaulkan hingga rata

Griskan acuan kek (bentuk 4 segi)

Masukkan sesenduk adunan kek ke dalam acuan dan bakar dalam ketuhar dengan suhu 180 C hingga masak

Taburkan sesenduk lagi adunan kek ke atasnya dan bakar semula sehingga masak

Ulangi proses itu sehingga habis semua adunan

Bagaimanapun untuk lapisan ketiga dan seterusnya, gunakan api bahagian atas saja

Setelah semua lapisan kek siap dibakar, panaskan semula api bahagian bawah dan juga atas dan bakar kek selama 10 menit

Sumber: http://www.geocities.com
Cara Pasang Tali Layangan agar Manteng di Udara
Topeng Monyet
Keraton Surosowan

Archive